top of page

Vindbyholtgård Refugium og Marjatta

Til ro, heling, stilhed og fordybelse for udøvende kunstnere .........


En fjerntliggende gulkalket gård fra 1700-tallet – med biodynamisk mad og brændeovn – er det ideelle arbejdsrefugie for forfattere, for hvem stilhed er luksus.


Derfor kører jeg hele vejen ned gennem det meste af Sjælland på vej til den lille landsby Vindbyholt og fortsætter støt og roligt af smalle snoede veje indtil Vindbyholtgård med stråtag, bindingsværk og brostensbelagt gårdsplads malerisk dukker op i et sving.

Skrivekurser og forfatter-retreats florerer stort set over alt for tiden, men ofte til hotelpriser eller med karakter af sociale netværks-ophold. Begge dele er udmærkede, men omgivelser og miljøer, der specifikt understøtter kreative og fordybende processer er sværere at finde.


Få minutter efter ankomsten til Vindbyholtgård, var jeg sikker på, at jeg er på det helt rigtige sted. Lavloftede værelser, der alle er indrettet med antikviteter og har en betagende udsigt til den parklignende have. Og en fuldstændig vidunderlig stilhed. Intet under, at flere og flere forfattere søger hertil for at finde ro og fordybelse til deres projekter, kun afbrudt af gåture langs havet og besøg hos naboen Marjatta - et antroposofisk fællesskab for udviklingshæmmede, der bor i huse med poetiske navne som Breidablik, Sagahus og Idunhuset.


Der drives biodynamisk landbrug på Marjatta og afgrøderne forarbejdes på beskyttede arbejdspladser i tilknyttede værksteder. Der er gartneri, der leverer til flere danske Michelin-restauranter. Der er mejeri, hvor der tappes dagens mælk fra Jerseykøer. Træværksteder, der producerer fuglekasser, legetøj og taburetter. Et lysværksted, hvor der udelukkende arbejdes med bivoks. Og en købmand, hvor der kan fourageres til de mest vidunderlige måltider hjemme på Vindbyholtgård.


Forfatteren Leif Hasle testamenterede ved sin død i 2016 sin samlede formue, inklusive sin omfattende kunstsamling og sine ejendomme, til en almennyttig fond, Forfatteren Leif Hasles Fond, der bl.a. har til formål at stille boliger til rådighed for forfattere og kunstnere ved at tilbyde dem ophold på arbejdsrefugiet på Vindbyholtgård.


Tak til fonden og tak til illustrator Simon Væth og beklædningsdesigner Stina Resting for godt værtskab.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page