top of page

Nattog til Kosice

En rejse ind i Europas største Roma ghetto, Lunik 9 i Slovakiet ...En rejse ind i den udbombede slum-by Lunik 9; Europas største Roma ghetto.


Slovakiet har en af Europas største roma-befolkninger med et anslået antal på 500.000 - ca. 10 % af befolkningen .


Lunik 9, et tidligere kommunistisk mønsterbyggeri a la Brøndby Strand, er opført i bakkerne udenfor Kosice; en usædvanlig smuk by med katedraler, brostensbelagte gade, operahuse og kulturcentre, hvilket kun gør det endnu sværere at fatte virkeligheden i Lunik 9.


Der bor 6-8000 mennesker i Lunik 9’s eroderende betonruiner. Der er hverken kloakering, rindende vand eller varme. Affaldet hober sig op overalt og sygdomme spreder sig hurtigt. Det gælder både hovedlus, hepatitis, fnat og meningitis.


Arbejdsløshedsraten er næsten 100 % og afhængighed af stoffer og alkohol er mere reglen end undtagelsen, også blandt børn, der vokser op med åben ild i lejlighederne, rotter og underernæring.


Slovakiet modtager løbende milliarder fra EU’s pulje- og støtteordninger, hvilket ikke gør det mindre absurd at Romaer stadig et tvunget til at leve i 3. verdens slum i hjertet af Europa.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page